Site pictogram liveintheliving.nl

Waar let je op bij het uitkiezen van zakelijke energie?

Ben je net begonnen als ondernemer of gaat je bedrijf al een tijdje mee? In beide gevallen moet je een contract omtrent zakelijke energie regelen – in ieder geval wanneer je over een bedrijfspand beschikt waar je je werkzaamheden uitvoert. Het maakt hierbij niet uit hoe lang je al onderneemt; de kans is groot dat je niet precies weet hoe je je zakelijke energiecontract moet regelen of waar je dat moet doen. Om je een handje te helpen, heb ik in dit artikel enkele tips en tricks verzameld waarmee je binnen no time een passend zakelijk energiecontract kunt vinden. Waar let je allemaal op bij het uitkiezen van zakelijke energie? Je leest het hier.

Kleinzakelijke of grootzakelijke energieverbruiker?

Voordat je op zoek gaat naar een passende deal moet je weten of je een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker van energie bent. Vrijwel alle zzp’ers en de meeste mkb’ers zijn kleinzakelijke verbruikers. Zij beschikken over elektrische aansluitingen waarvan de capaciteit kleiner is dan 3 x 80 Ampère en een gasaansluiting die kleiner is dan 40m3 per uur. Iedere maand ontvangen ze één factuur waar alle kosten op vermeld staan; ook betalen ze altijd op basis van een voorschotbedrag. Dat betekent dat ondernemers die energie zakelijk zzp of mkb afnemen aan het eind van het jaar nog wat terug kunnen krijgen of wellicht wat bij moeten betalen. Een ander deel van de mkb’ers en grote bedrijven maken gebruik van grootzakelijke energie. De capaciteit van alle elektrische aansluitingen in hun bedrijfspand is groter dan 3 x 80 Ampère en de gasaansluiting is kleiner dan 40m3 per uur. Maandelijks ontvangen zij twee facturen: eentje van de netbeheerder en eentje van de energieleverancier. Iedere maand betalen ze voor de zakelijke energie die ze verbruikt hebben. Dat betekent dat ze aan het einde van het jaar niets hoeven bij te betalen of dat ze nog geld ontvangen.

Kies voor grijze of groene energie voor je bedrijf

Weet je eenmaal of je een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker van energie bent? Dan kan de zoektocht naar een passend energiecontract beginnen. Je hebt hierbij de keuze uit groene en grijze energie. Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen voor groene stroom voor hun bedrijf. Er is vandaag de dag namelijk veel meer toegang tot betaalbare groene energie. Het verschil tussen grijze en groene stroom is groot – dit zit ‘m voornamelijk in de manier hoe beide vormen energie worden opgewekt. Bij de productie van grijze stroom komt ontzettend veel CO2 vrij; een schadelijk gas dat het milieu en het klimaat aantast. Groene energie wordt veel ‘schoner’ gemaakt – bij die productie komt veel minder CO2 vrij. Ook wordt groene stroom gehaald uit natuurlijke bronnen die voor altijd blijven bestaan. Denk aan de zon, de wind en het water. Grijze energie wordt daarentegen geproduceerd uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool. Dat zijn bronnen die we langzaam maar zeker aan het uitputten zijn.

Ga je voor een flexibel of vast energiecontract?

Tot slot is er nog een keuze die je kunt maken: ga je voor een energiecontract met een flexibel of een vast energietarief? Een ‘gewoon’ energiecontract beschikt over een vast tarief – dat is een tarief dat voor een bepaalde tijd vast staat. In die tijd, zoals bij een contract van één of drie jaar, kan dat tarief niet veranderen en weet je dus waar je aan toe bent. Toch is er ook steeds meer animo voor zakelijke energiecontracten met een flexibel tarief. Bij zo’n energiecontract kan het tarief twee keer per jaar veranderen; om het half jaar. Het voordeel hiervan is dat je op die manier kan profiteren van energietarieven die zijn gedaald. Een nadeel kan zijn dat de energieprijs ook juist gestegen kan zijn. Daarom kiezen de meeste ondernemers nog steeds voor zekerheid en gaan ze voor een energiecontract met een vast tarief. Op die manier weet je in ieder geval waar je aan toe bent wat betreft de maandelijkse kosten van je zakelijke energiecontract.

Mobiele versie afsluiten