’s Ochtends vertrek je in het donker naar je werk, en ook in de avond gaan de lampen en kaarsen al vroeg aan. We kunnen er niet omheen, we zitten middenin de donkere maanden. Nu de wintertijd alweer is ingegaan hebben we al flink moeten wennen aan het donker en zal de zon zich voorlopig niet echt meer laten zien. Hoewel de voorkeur voor seizoen flink is verdeeld, zullen we het allemaal wel eens zijn dat gezelligheid bij de donkere maanden hoort. In de avond een kaarsje, met een dekentje op de bank en gezellig samenkomen met vrienden en familie tijdens de feestdagen. Om je vrienden en familie deze winter te verrassen met een diner, kun je het deze keer eens over een andere boeg gooien met een internationaal thema. In dit blog doe je meer inspiratie op om je gasten te omver te blazen met een overheerlijk diner. Dat wordt vast en zeker een gezellige avond.
Grieks
De Griekse keuken leent zich perfect voor een origineel diner dat we eigenlijk niet vaak genoeg eten. Vervang de kruidenboter door zelfgemaakte tzatziki en serveer het met pitabrood in plaats van stokbrood om mee te beginnen. Tzatziki maken is een fluitje van een cent, hier heb je alleen komkommer, yoghurt, knoflook en olijfolie voor nodig. Pitabroodjes vergen wat meer geduld met het kneden en rijzen, maar dat is het allemaal waard. Zelfgemaakte pita’s zijn heerlijk luchtig en zacht. Als hoofdgerecht mag souvlaki van lam of kip natuurlijk niet ontbreken. Met een Kruidenmix voor kip maak je het vlees alsof je je echt in een Grieks restaurant bevindt. Als bijgerecht kun je een frisse Griekse salade maken met onder andere komkommer, sla, olijven, oregano en feta. Een bijpassend drankje als afsluiter is het Griekse ouzo. Dit drankje heeft een anijssmaak en kan zowel puur als met water aangelegd worden gedronken.
Italiaans
De Italiaanse keuken kennen we allemaal wel en staat bekend om haar fenomenale pasta’s en pizza’s. Serveer je gasten bijvoorbeeld een zelfgemaakte pastasalade met fusili, rucola, cherrytomaatjes, Parmezaanse kaas, tomaten tapenade, pijnboompitten en verse basilicum. Op een Italiaanse bol kun je een zelfgemaakte burger serveren, op smaak gebracht met een Kruidenmix voor rundvlees, met gegrilde aubergine en pesto mayonaise. Nét even anders. Ook pizza’s kun je prima zelf maken, vooral als je in bezit bent van een steenoven.
Argentijns
Niet iedereen is bekend met de Argentijnse keuken, maar dat maakt het niet minder geschikt voor een internationaal diner met je vrienden. Je zult waarschijnlijk al snel denken aan vlees, dit is dan ook waar het land om bekend staat. Je kunt verschillende soorten vlees grillen, zoals ribeye en bavette. Ook mag chimichurri niet ontbreken. Dit is een salsa van onder andere peterselie, knoflook, rode peper, oregano. Je kunt deze salsa bij verschillende gerechten eten. Verder is het lekker om groenten zoals aubergine, paprika, rode ui en zoete aardappel te grillen op de barbecue. Je maakt de Argentijnse barbecue compleet met gevulde tomaten. Dit bijgerecht bestaat uit trostomaten gevuld met een mix van ei, doperwten, witte rijst, mayonaise, peterselie en olijven.