Site pictogram liveintheliving.nl

Als starter een huis kopen; 4 handige tips

De huizenprijzen zijn hoog als nooit tevoren en op een kijkavond word jij samen met gemiddeld twintig anderen geïnteresseerden uitgenodigd. Kortom: de huizenmarkt is een gekkenhuis. Toch wil jij graag zo snel mogelijk een huis kopen. Ben je starter op de woningmarkt? Als jij als starter een huis wilt kopen zit je helemaal in een lastig parket. Toch zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om jouw kansen aanzienlijk te vergroten. Wij geven je 4 handige tips om je positie op de woningmarkt te versterken.

1. Betaal eerst je studieschuld af

Je kunt jouw studieschuld het beste afbetalen voor je als starter een huis gaat kopen. Hoewel veel mensen hun studieschuld voor de hypotheekverstrekker verzwijgen, is het sterk aan te raden dit niet te doen. Als je eerlijk bent tegen de hypotheekverstrekker zullen zij ook bereid zijn jou te helpen als je in de toekomst om de een of andere reden niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Bovendien is dit ook prettiger voor jezelf. Je wilt toch niet maandelijks je studieschuld én een dikke hypotheek hoeven betalen?

2. Vraag gratis hypotheekadvies aan

Maar weinig mensen weten dat je gratis en vrijblijvend hypotheekadvies kunt aanvragen. Hiervoor kun je bij bijna iedere willekeurige bank terecht, zonder dat je direct aan verplichtingen hoeft te voldoen. Om beter inzicht te krijgen in wat mogelijk is, raden we aan zo snel mogelijk een gesprek aan te vragen met een hypotheekadviseur. Als je dit gesprek hebt gehad, weet je waar je aan toe bent en op welke woningen je kunt gaan reageren. Op die manier kun je als starter sneller een huis vinden.

3. Laat een taxatie uitvoeren

De meeste huizen die op dit moment beschikbaar zijn, zijn wat ouder en aan een flinke verbouwing toe. Des te moeilijker is het om de echte waarde van het huis in te schatten. Ook als de makelaar al een taxatierapport heeft opgesteld, is het aan te raden zelf een taxateur naar de woning te laten kijken. De woning taxatie van de makelaar is gebaseerd op een inschatting die wordt gemaakt door een vergelijking van te koop staande woningen in de buurt. Een taxateur werkt onafhankelijk en zal een meer subjectieve waardebepaling van de woning geven.

4. Heb alle benodigde documenten op orde

Omdat door veel geïnteresseerden tegelijk wordt gereageerd, is het zaak om alle benodigde documenten voor jouw hypotheekaanvraag alvast op orde te hebben. Als jij snel kunt handelen, heb je zelfs als starter op de woningmarkt een streepje voor. Documenten waar een hypotheekverstrekker naar zal vragen zijn, onder andere, een werkgeversverklaring, het taxatierapport, een overzicht van schulden en afschriften van jouw bank- en spaarrekening.

Ook interessant voor jou: Welke verzekeringen zijn het allerbelangrijkst als je een huis koopt?

Mobiele versie afsluiten