Home Algemeen Himalaya zout in een zoutlamp, hoe zit dat?

Himalaya zout in een zoutlamp, hoe zit dat?

0
Himalaya zout in een zoutlamp, hoe zit dat?

Tegenwoordig zijn de himalaya zoutlampen weer helemaal in. De lampen die in de jaren zeventig populair waren zijn de laatste jaren met een revival bezig en worden ook als vintage accessoires uit vervlogen tijden weer in de huiskamer neergezet. Daarbij worden door verschillende kenners aan deze lampen met Himalaya zout ook een bepaalde werking toegekend. Klopt dat ook?

Werking van het Himalaya zout in een zoutlamp

Wat is er dan speciaal aan een lamp van Himalaya zout? De uitleg bepaald uit verschillende onderdelen:

  1. Werking van lampwarmte
  2. Werking van zout
  3. Zout uit de Himalaya
  4. Wat zijn ionen?

Werking van lampwarmte

Bij een lamp wordt energie omgezet in licht en voor een deel ook in warmte. Het warme oppervlakte van een lamp trekt waterdamp aan. De watermoleculen plakken als het ware op de warme lamp en verdampen. Schadelijke stoffen, waaronder schimmels en bacteriën, blijven op de lamp achter.

Werking van zout

Het zout in de zoutsteen reageert met de watermoleculen en het verdampingsproces laat negatieve ionen vrij, terwijl positieve ionen worden geneutraliseerd. Het zout uit de Himalaya is van een zeer hoge concentratie, waardoor dit proces wordt versterkt. Zout heeft daarbij een zuiverende werking.

Negatieve en positieve ionen

Elke molecuul bevat ionen, zowel negatieve als positieve. Als de positieve ionen in de meerderheid zijn heeft dat een negatief effect op de energiebalans in huis. Positief geladen elektronen komen van elektrische apparatuur, waaronder mobiele telefoon, wifi, modem, magnetron, etc. Positieve ionen horen dus thuis in de moderne wereld. Negatieve ionen worden met name gemeten bij natuurlijke verschijnsels als de branding, onweer, regen, in bossen en natuurgebieden. In stedelijke gebieden zien we daar dus steeds minder van, waardoor de energiebalans verstoord raakt.

Het gebruik van een Himalaya zoutlamp zal de energiebalans dus in bepaalde mate positief kunnen beïnvloeden doordat positieve ionen worden geneutraliseerd en de hoeveelheid negatieve ionen in verhouding toeneemt. Er is niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een verstoorde energiebalans, maar uit praktijkervaring blijkt dat het wel degelijk gevolgen heeft op je gezondheid. Het kan allergieën, astma en een stressgevoel negatief beïnvloeden.

De sfeer van een lamp van Himalaya zout

Door de lamp geeft het zout een mooie oranje gloed. Een kleur licht die prettig in de ogen ligt. Het door zout gedimde licht is niet fel, maar geeft een sfeervol schijnsel. Naast een ioniserende werking heeft de lamp dus ook een sfeer verhogend effect. Elke zoutlamp is uniek in haar uiterlijk en dat geeft elke lamp een eigen karakter met een net even andere lichtuitval.

Vorig artikel Hoe is de Indonesische taal ontstaan?
Volgend artikel Meest voorkomende jacuzzi reparaties
Hoi! Mijn naam is Yamilla Hulscher, de schrijfster van liveintheliving.nl! Ik ben 30 jaar oud en probeer jou te inspireren met de leukste tips en ervaringen. De verschillende tips heb ik onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat je alvast een beetje weet waar het blog over gaat. Wanneer je vragen hebt of in contact wilt komen, is er de mogelijkheid om via het contactformulier een bericht achter te laten. Veel plezier op het blog!