Site pictogram liveintheliving.nl

Duurzaam en zuinig wassen doe je zo: 5 tips

Je wasmachine verbruikt jaarlijks een hoop energie en water. Maar wist je dat je met een paar kleine aanpassingen al zuiniger kunt wassen? Zo bespaar je op je energierekening én ben je lekker duurzaam bezig! In deze blog vind je 5 handige tips.

1. Was met een volle trommel

Misschien een beetje een open deur, maar het werkt echt: je kunt beter 2 keer met een volle trommel wassen dan 4 keer met een halflege trommel. Zorg dus dat je altijd wacht totdat je genoeg wasgoed verzameld hebt en draai dan pas een wasje. Niet alleen hoef je zo minder te wassen, maar je kleding wordt ook schoner. Als de trommel voller is, ontstaat er namelijk wrijving en komt het water makkelijker in contact met al het wasgoed. Let wel op, want een té volle wastrommel is ook weer niet de bedoeling. Als je nog een vuist kunt maken boven je wasgoed, zit je goed.

2. Gebruik niet te veel wasmiddel

Veel mensen gebruiken zonder dat ze het weten te veel wasmiddel. Dit is niet heel duurzaam en zuinig, en kan zelfs zorgen voor het ontstaan van vetluis. Dat is een zeepbacterie die voor vervelende geurtjes in je wasmachine zorgt. Dit wil je natuurlijk niet! Maar hoe weet je nu hoeveel wasmiddel je precies nodig hebt? Op de verpakking van wasmiddelen is een doseeradvies te vinden. Als je dit aanhoudt, zit je vrijwel altijd goed. In sommige gevallen mag je wel iets meer wasmiddel gebruiken, bijvoorbeeld als er sprake is van hard water in jouw regio. Doe dit wel altijd met mate. Als je wasmachine na een wasbeurt vol zit met schuim, heb je te veel wasmiddel gebruikt.

3. Gebruik ultra geconcentreerde wasmiddelen

Om duurzaam te kunnen wassen, zijn er steeds meer zuinige wasmiddelen op de markt gebracht. Robijn wasmiddel is bijvoorbeeld verkrijgbaar met een ultra geconcentreerde formule. Dit betekent dat je minder wasmiddel nodig hebt om je was schoon te krijgen en vlekken te verwijderen. Zo doe je extra lang met één fles Robijn wasmiddel. Handig, want hierdoor is er minder verpakkingsmateriaal nodig en wordt het aantal milieubelastende transport- en productieprocessen verminderd. Een win-win voor de aarde!

4. Was op een lage wastemperatuur

Hoe hoger de wastemperatuur, hoe hoger het verbruik. Was dus zo veel mogelijk op een lage wastemperatuur, van bijvoorbeeld 30 graden. Dat je je kleding hiermee niet goed schoon zou krijgen, is een mythe. Wat wel belangrijk is, is om eens in de maand een wasje op 60 graden te draaien. Zo voorkom je dat er schimmels en bacteriën in je wasmachine ontstaan. Gebruik voor kleding met contactsporen, ondergoed, keukentextiel en wasbare luiers altijd een wasprogramma met een hogere temperatuur.

5. Gebruik de eco-stand

Veel moderne wasmachines hebben een eco-programma. Hoewel je wasmachine hiermee langer bezig is, wordt er veel minder energie verbruikt. Als het wasprogramma namelijk kort is, verhoogt de wasmachine uit zichzelf de temperatuur om die korte wastijd te compenseren. Denken dat je met een kort wasprogramma energie of water bespaart, klopt dus niet! Met de eco-stand bespaar je wel. Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat er gemiddeld 30% minder energie verbruikt wordt.  Houd er wel rekening mee dat dit soort wasprogramma’s 4 uur kunnen duren.

In deze blog heb je alles gelezen over het duurzaam en zuinig wassen van je wasgoed. Met de juiste wasmiddelen, wasprogramma’s en wastemperaturen belast je de aarde én je portemonnee minder. Een goede keuze voor iedereen!

Mobiele versie afsluiten