Site pictogram liveintheliving.nl

Ben jij voorbereid op de griep?

Of je wel of niet de griep krijgt, daar heb je niet zoveel invloed op. Natuurlijk, risicogroepen wordt aangeraden om de griepprik te halen, en sommige bedrijven bieden hem ook aan aan hun werknemers. Maar zelfs met deze prik loop je kans op de griep. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een griep heel wat pittiger dan een verkoudheid, en kun je er flink ziek van zijn.

Griepje

Hoor je mensen wel eens zeggen dat ze een ‘griepje’ hebben? Grote kans dat waar zij last van hebben niks met de echte griep te maken heeft. Over het algemeen hebben zij een verkoudheid onder de leden, waarvan je met een dag of wat weer prima opgeknapt bent. Iemand die echt de griep heeft, het influenzavirus, zal dit niet snel een ‘griepje’ noemen. Van de griep ben je namelijk echt ziek, en flink ook. Een week ben je er zeker mee zoet, terwijl het daarna ook nog een week of langer kan duren voor je je weer helemaal fit voelt.

Een griep en een verkoudheid vertonen voor een deel dezelfde symptomen, daarom worden zij door veel mensen door elkaar gehaald. Bij beiden ben je verkouden, vaak gepaard met een loopneus, hoesten en keelpijn. Hoofdpijn komt ook vaak voor. Waar de griep verder gaat dan een verkoudheid, is dat deze ervoor zorgt dat je echt over je hele lijf ziek bent. Overal pijn, nauwelijks op je benen kunnen staan en je werkelijk hondsberoerd voelen: dat is griep.

Koorts

Waar veel kinderen bij een simpele verkoudheid of een ander virusje koorts hebben, is dit bij volwassenen veel minder het geval. Bij de griep ligt dit echter anders, over het algemeen krijgen ook volwassenen hier flinke koorts bij.

De hoogte van de koorts zegt niet per se iets over hoe ziek je bent, al zorgt hoge koorts er wel voor dat je je zieker voelt. Het is handig om met een koortsthermometer te kijken of je koorts hebt, en hoe lang deze aanhoudt. Ben je zo ziek dat je de dokter moet inschakelen, is dat namelijk iets dat hij of zij graag wil weten. Ook bij kinderen houd je hun temperatuur natuurlijk goed in de gaten. De tijd dat dit een vervelend werkje was ligt gelukkig alweer een tijdje achter ons, tegenwoordig heb je met een oorthermometer binnen no time een goede indicatie van de lichaamstemperatuur. Je hoeft de koorts in principe maar 1 keer per dag te meten, tenzij je het gevoel hebt dat hij wel érg snel oploopt. Dan kan het handig zijn om nog eens even te checken.

Mobiele versie afsluiten