Site pictogram liveintheliving.nl

Alles over het vervangen van voegen

Voegen van gebouwen krijgen over de jaren heen te maken met zware weersomstandigheden. Het is daarom niet gek dat ze beschadigd raken. Wel moeten we er rekening mee houden dat we deze voegen dan zo snel mogelijk moeten vervangen of repareren. Maar hoe wordt dat eigenlijk gedaan? Wat zijn de verschillende technieken van het vervangen van voegen? Daar vertellen we je maar al te graag meer over, dus lees vooral verder. In deze blog vind je namelijk alles over het vervangen van voegen!

Wat doen voegen voor een gebouw?

Waarom zijn voegen eigenlijk überhaupt belangrijk voor een gebouw? Nou, goed onderhouden voegen zullen er in de eerste plaats voor zorgen dat het gebouw er goed en mooi verzorgd uitziet. Daarnaast zorgt het voegwerk ervoor dat water buiten wordt gehouden. Zo krijg je dus geen mossen of algen op de muur. Ook zorgt het ervoor dat er geen water naar binnen dringt. Het is dus erg belangrijk!

Waarom moeten voegen worden vervangen?

Voegen moeten in de loop van de jaren worden vervangen. Het regenwater kan namelijk best een hoge zuurgraad hebben die kan bijten in de voegen. Daarnaast krijgen de voegen te maken met verschillende temperaturen die ervoor kunnen zorgen dat de stenen uitzetten en weer inkrimpen. Ook wind kan een grote factor zijn in de beschadiging van voegen. Daarom is het zo belangrijk dat we goed gevelonderhoud verrichten. Voegen zijn namelijk noodzakelijk om water buiten te houden. Zonder voegen zouden we namelijk nog veel verder van huis zijn! Als extra bescherming wordt gevel impregneren daarom ook vaak gedaan.

Hoe worden voegen vervangen?

Er zijn een aantal manieren van voegen vervangen. Als allereerst kan de voeg worden uitgehakt. Hierbij is een hakhamer aangesloten op een compressor die de hamer op hoge druk krachtig laat slaan. Hierdoor breekt het voegwerk, waardoor het gemakkelijk uit de voeg valt. Als het voegwerk is verwijderd kan het vervangen worden door een nieuwe voeg. Daarnaast worden voegen ook vaak uitgeslepen. Dit wordt vaak gedaan bij voegen die te hard zijn om uit te hakken. Daarna kan de voeg dus weer opgevuld worden met nieuw voegwerk. Wanneer een gebouw meer te maken heeft met oppervlakkige aanslag dan wordt er vaak gebruik gemaakt van zandstralen. Deze zandstralen gaan dus niet diep de voegen in, maar zorgen er wel voor dat het oppervlak er weer zo goed als nieuw uitziet. Er wordt dus goed gekeken naar welke techniek een specifiek gebouw nodig heeft en vanuit daar wordt besloten welk onderhoud er wordt verricht.

Mobiele versie afsluiten