Kaas is zo’n typisch Nederlands product waar je nooit op uitgekeken raakt. Er zijn zoveel lekkere soorten te vinden maar soms kan het wel eens lastig zijn om alle verschillende soorten uit elkaar te houden. Want wat wordt er nou precies bedoeld met rookkaas? En wanneer mag oude kaas de stempel oude kaas krijgen? Rookkaas kopen of oude kaas kopen? Na het lezen van deze blog weet jij waar je op moet letten.
Wat wordt er bedoeld met rookkaas?
Rookkaas is zoals de naam al zegt kaas met een heerlijk rooksmaakje. Het wordt in een worstvorm gerookt maar er komt geen echt vlees aan te pas. Ook geschikt voor alle Vega’s dus! Doordat het wordt gerookt, ontstaat er die typische rooksmaak. Qua kaassoort maakt het niet zoveel uit welke kaas wordt gebruik. Ieder type kaas kan namelijk gebruikt worden om te roken. Meestal is het wel zo dat je bij jonge kaas beter de rook kunt proeven. Als je een oudere kaas hebt, proef je de smaak van de rook iets minder. Maar het is uiteraard een persoonlijke keuze wat jij lekker vindt. De een houdt van een nadrukkelijk smaak en de ander houdt weer van een subtieler smaakje. Aan jou de keuze dus.
Er zijn in ieder geval genoeg manieren om rookkaas in gerechten te verwerken. Zo kun je rookkaas natuurlijk ouderwets op je boterham doen. Maar heb je er al eens aan gedacht om blokjes rookkaas door de warme maaltijd heen te doen? Rookkaas is namelijk ook een goede vleesvervanger. Dus experimenteer er eens mee en wie weet ontdek je wel een nieuw favoriet gerecht.
Wat wordt er verstaan onder oude kaas?
Oude kaas is in heel veel verschillende variëteiten te vinden. Zo zijn er diverse bekende merken die oude kaas verkopen, denk aan Goudse Kaas en Friesche Nagelkaas. Toch zijn er wel wat richtlijnen te benoemen wanneer kaas oude kaas mag heten. Een oude kaas moet namelijk tussen de 10 tot 12 maanden hebben gerijpt voordat het als oude kaas bestempeld mag worden. Als je dit vergelijkt met een jonge kaas, heeft deze sowieso 8 maanden korter gerijpt. Dit is ook de reden dat er zoveel smaakverschil zit tussen jonge kaas en oude kous. Bij oudere kazen zit er minder vocht in waardoor de smaak nog meer naar voren komt.
Met oude kaas kun je veel kanten op. Natuurlijk kun je ook deze variant goed gebruik voor op brood. Ook doet oude kaas het goed als smaakmaker in een salade.